Versenyek képekben

Pénz miatt lemaradnak

A pénz miatt több versenyről is lemaradnak az erőemelők

Az Orosházi Toldi SE évek óta meghatározó szerepet tölt be a hazai erőemelő sportban. Az orosháziak idei szerepléséről, és a további tervekről beszélgettünk Musztafa Imre vezetőedzővel.

 

Májusban kezdték a nemzetközi megmérettetést Pilsenben és Söldenben. Ezeken a versenyeken milyen tapasztalatokat szerzett?
Az idei felnőtt kontinensbajnokságon három versenyzőnk indult a söréről híres cseh városban. A hölgyeknél +84 kg-ban a még junior korú Szabó Ági mérlegelt a legkisebb testsúllyal, és végül a negyedik helyen végzett. Öt új magyar csúcsot állított fel Pilsenben, az összetettben 530 kg-ig jutott, ami minden idők legjobb magyar junior eredménye.

Ugyanebben a súlycsoportban szerepelt Kovács Vivien is, aki 500 kg-os összteljesítménnyel az ötödik helyet szerezte meg. A harmadik orosházi induló a férfiaknál 105 kg-ban szereplő Szöllősi Gábor volt, aki harmincöt kilogrammal jobb eredményt ért el összetettben, mint tavaly az országos bajnokságon, és végül 720 kg-ot teljesített.

Az ausztriai Söldenben a fekvenyomó világbajnokságon a junioroknál +84 kg-ban Szabó Ágnes aranyérmes lett. Az ifjúságiaknál 84 kg-ban Imre Daniella szerezte meg a világbajnoki címet, míg 72 kg-ban Cseh Zita a dobogó második fokára állhatott fel az eredményhirdetéskor.    

Haladjunk előre az idei versenynaptárban. Augusztus elején rendezték ugyancsak Pilsenben a fekvenyomó Európa-bajnokságot. Ezen Szabó Ágnes új junior világcsúcsot állított fel. Mesélne erről a viadalról?
Azzal kezdeném, hogy a mindössze tizenhat éves, nagyon tehetséges Cseh Zita jól mutatkozott be a felnőtt mezőnyben, hiszen 72 kg-ban új országos csúccsal, 115 kg-os eredménnyel lett nyolcadik. Szabó Ágnes a +84 kg-osok mezőnyében indult. Elsőre 165 kg-mal biztosította be magát, majd a 175 kg-ot is kinyomta.

Ezt követően kértük az új junior világcsúcsot jelentő 182,5 kg-ot, amelyet Ági teljesített, és ezzel az eredménnyel bronzérmet nyert. Ez a szám hozta egyébként a legszínvonalasabb versenyt az Eb-n, ugyanis itt megdőlt a felnőtt világrekord is, a harminchatéves orosz Zotova Natalia 205 kg-os eredménnyel győzött. Itt szeretném megjegyezni, hogy míg Szabó Ági testsúlya 102 kg volt, addig Zotova 121 kg-mal mérlegelt.        

— Szeptember elején rendezték az idei junior erőemelő világbajnokságot a kanadai Moose Jawban. Erre a versenyre nem tudtak kijutni, pedig Szabó Áginak jó esélye lett volna az érmes helyezésre...
— Sajnos anyagi okai voltak annak, hogy nem tudtunk kijutni Kanadába. A jelenlegi gazdasági válság jelentősen érinti a sportot is, mi sem vagyunk kivételek ezalól. Két versenyzőnk Cseh Zita és Szabó Ágnes indulhatott volna ezen a vb-n, amelyen a tavaszi pilseni Eb-n elért 530 kg-os teljesítményével Ági ezüstérmes lehetett volna a +84 kg-osok mezőnyében.

— Milyen feladatok várnak még az orosházi erőemelőkre ebben az évben?  
— Mint a magyar felnőtt erőemelő válogatott szövetségi kapitánya örömmel mondhatom, hogy a novemberi pilseni felnőtt erőemelő világbajnokságra készülő válogatott keretben hat orosházi versenyző található. Mindez azt jelenti, hogy a tizenkét tagú felnőtt válogatott fele orosházi. A nőknél 72 kg-ban Cseh Zita, 84 kg-ban Szabó Ágnes és +84 kg-ban Kovács Vivien nevezését adtuk le. A férfiaknál 74 kg-ban Zeitler Márton, 105 kg-ban Szöllősi Gábor, míg 120 kg-ban Kovács Ferenc tagja a Toldi SE versenyzői közül a válogatott keretnek. Fontos célként fogalmaztuj meg, hogy Szabó Ágnes megjavítsa fekvenyomásban az általa idén felállított világrekordját. Az idén lesz még felnőtt erőemelő magyar bajnokság a fővárosban, valamint megrendezik Beleden az ifjúságiak és juniorok fekvenyomó magyar bajnokságát. Ezen az utóbbin nem tudok részt venni, mivel Luxemburgban leszek versenybíróként a masters fekvenyomó Európa-bajnokságon.                       

— Sokan kérdezik a szurkolók közül, hogy mikor láthatják Orosházán a nemzetközi szinten jegyzett erőemelőket?
— A korábbi évekhez hasonlóan december elején szeretnénk megrendezni a Gyopáros-kupa nemzetközi fekvenyomó versenyt. Most azon dolgozunk, hogy szponzorok bevonásával megteremtsük ennek a viadalnak az anyagi hátterét. A tervek szerint hat országból érkeznek majd versenyzőkre a Gyopáros-kupára, és várhatóan több mint hatvanan indulnak a viadalon. Ezzel a versennyel egyidőben szeretné megrendezni Orosházán a Magyar Erőemelő Szövetség évadzáró összejövetelét.

(Forrás: www.beol.hu 2011.09.18.)


Partnereink