Versenyek képekben

Terni Eb

 

Szabó Ágnes bronzérmes az Eb-n

 

Az olaszországi Terniben a fekvenyomó Európa-bajnokságon pénteken a nőknél a +84 kg-ban mutatkozott be Szabó Ágnes, az Orosházi Toldi SE versenyzője.

 

A súlycsoportban hatan indultak, közülük hárman, a norvég Hugdal Hildeborg, a holland Van de Meulen Brenda és az orosháziak kiválósága nagy csatát vívott az érmes helyezésekért.

Elsőre a sokszoros magyar bajnoknő magabiztosan teljesítette a 175 kg-ot, majd a 182,5 kg-ot is kinyomta. Harmadik fogásra először 190 kg-t kért, de miután látta, hogy norvég vetélytársa 195-tel próbálkozik, így ő is ment erre a súlyra, amelyet azonban nem tudott teljesíteni.

Miután a holland Brenda kinyomta a 185 kg-ot, így Musztafa Imre tanítványa bronzérmes lett. A norvég sportolónő 206 kg-mal új világcsúcsot állított fel, és megnyerte a versenyt.


Berke Lóránd interjúja Musztafa Imrével

 

INTERJÚ SOROZAT AZ ERŐEMELÉS ÚTTÖRŐIVEL
 
Musztafa Imre
 
Interjú Musztafa Imrével. Az erőemelő sport hazai úttörőjének egyike, a nemzetközözi és a hazai bíráskodás meghatározó egyénisége, a nagy sikereket elért Orosházi Toldi alapító tagja és elnöke, a felnőtt erőemelők Szövetségi Kapitánya: Musztafa Imre
Első személyes élményem Musztafa Imrével 1996-ban datálódott, méghozzá a Balaton Kupán. Ez volt az első versenyem ( de ez egy másik történet…),majd be kellet mutatni a ruhákat,nem volt nekem semmim csak egy koszos fáslim,ami vagy ötször körbe érte a csuklómat. Imrebá elkérte, majd azt vettem észre, hogy csak úgy levágta az én „drága” fáslimat, majd visszaadta a szabályos hosszúságú fáslit , azzal a mondattal, hogy : „ Kisfiam ez ERŐEMELÉS!!!!” 
 
Mikor kezdett az erőemeléssel foglalkozni?
1975-ben Orosházán.
 
Milyenek voltak az akkori edzések?
Volt egy újság Fekete Ferenc Sportolj Velünk, és annak az útmutatásai alapján edzettünk.
 
Mikor volt az első versenye?
1976. Mezőtúr.
 
Melyik volt a legemlékezetesebb versenye?
1992. Pozsony. Ott az Európa-bajnokságon második lettem Müller nevezetű német sporttárs mögött és három hónapra kaptam az EPF-től egy levelet, melyben értesítettek, hogy én lettem az Európa-bajnok, mert dopping vizsgálata az első helyezettnek pozitív minta lett az eredménye, és igaz, azóta se kaptam meg az érmet, de az értesítés azóta is megvan. Tehát ezt az Európa-bajnokságot nem nyertem, hanem kaptam.
 
                              /300 kilós guggolás/
 
Meséljen a családjáról?
1976-ban nősültem, három családom van, két fiú, egy lány. Egyik sem sportol.
 
Mi a civil foglalkozása?
Általános vegyészmérnök illetve erőemelő szakedző.
 
Ki volt a példaképe?
Elsősorban Lovász György, Molnár Miklós és aki már azóta nincs köztünk, mert megszüntette a versenyzést, Bíró István.
 
Imre bának van e valamilyen hobbija az erőemelésen kívül?
Nincs
 
Hányszoros magyar bajnok,Világ és Európa-bajnok?
Világbajnokságot egyet nyertem, Európa-bajnokságot egyet kaptam, 21-szeres magyar bajnok (15 erőemelés és 6 fekvenyomás). Az első időszakokban az erőemelés két fogásnemből állt, guggolás és fekvenyomás, majd 1985. óta újra három fogásos lett a sportág, akkor csatlakoztunk a nemzetközi szabályzathoz.
 
              /Musztafa Imre Magyar Bajnok 1991-ben./
 
                /Erőemelő Vb Usti-nad Laben 1998./
 
 
/A közhiedelemmel ellentétben 1967. óta rendeztek Magyar Bajnokságot./
 
Ki volt a legnagyobb ellenfele?
Magyarországon Kis Péter, Mezei Sándor, Kis Sándor, Nick Árpád.
 
Olyan legendák keringenek az erőemelő berkekben,hogy ön volt az első aki megguggolta a 300 kg-ot ? Meséljen róla.
Magyarországon előttem már guggoltak 300 kg-ot Lovász György, Bíró István, de nemzetközi versenyen én voltam az első a magyarok közül.
 
 
   /300 kg-os guggolás 1992. Pozsony/
 
Milyen kitüntetéseket kapott, melyikre a legbüszkébb?
Az Orosháza Város Sportjáért vagyok a legbüszkébb, ezen kívül 2001-ben Monte-Carlo-ban kaptunk „World Sports Awards” díjat, szerencsés helyzetben voltam, mint erőemelő, mert én lehettem az erőnléti edzője egy hatszoros világbajnok BMX-esnek, mivel, hogy az olimpiai sportág, és engem nevezett meg edzőjének, így kerültem ki, az akkori sportminiszteri helyettes államtitkárával. Három napot voltunk Monce-Carloban, de én az erőemelés sikerének is tekintem, mivel én voltam az erőnléti edzője.
 
Mikor elsőnek voltam a Toldiban , egyből felfigyeltem a Musztafa súlytárcsákra. Mi a történetük ezeknek a
súlyoknak?
1990-ben Orosházán rendeztük a Vas Függöny mögötti első Erőemelő Európa-bajnokságot. Mivel, hogy orosházi vagyok, az itteni cég által gyártott súlyzókra ráírták a nevemet is. Én terveztem, kis gumival, akkori időben még nem volt szabvány az eleiko súlyzó. Akkor ez volt az Európa-bajnokság hivatalos súlyzója .
 
Mi a véleménye arról, hogy 2006 után kettészakadt az erőemelő társadalom?
Igazából nincs róla véleményem, mert a magyar sporttörvények értelmében mindenkire kötelező a vizsgálat, ami pedig nem hivatalos verseny, csak baráti összejövetel, ahhoz nem tudok hozzászólni.
 
Ki számit „profi” versenyzőnek Magyarországon?
Először is azok a versenyzők, akik pénzért versenyeznek, de ugyan úgy részt KELL nekik venni dopping vizsgálaton, mint ahogy az amatőröknek. Például Milan, Barcelona labdarúgóit, ugyan úgy vizsgálják, mint az amatőr labdarúgókat, tehát a kötelező dopping vizsgálaton mindenkinek részt kell vennie. Szerintem az nem profi, aki befizet 100 eurót és visszakap belőle 70 eurót, hisz saját magát finanszírozza.
 
Kérdezek pár nevet, és kérem, hogy egyből mondjon néhány gondolatot róluk:
Rónaszéki András:
A Magyar Erőemelő Szövetség alapítója, és jelenlegi elnöke. András, akkor már nem versenyzett, amikor én kezdtem az erőemelést, így versenyzőként nem láttam őt.
 
Lovász György:
Mint a Gyulai Atlas versenyzője több évig volt edzőm és versenyzőtársam, nagyon sokat tanultam tőle és a mai napig is neki köszönhetem, hogy ilyen szinten vagyok edző és voltam versenyző.
Máig is őrzöm leveleit, amelyben edzésprogramot küldött nekem.
 
     Lovász György, Musztafa Imre, Egervári László (Egér)
              Nagy Ferenc (alias Bika) és Kovács János
 
Molnár Miklós:
Sajnos Miklós meghalt, de még ma is egy szenzációs embernek tartom. Többszörös világ és európa-bajnok és nagyon büszke vagyok arra, hogy a sporttársa lehettem a válogatottban. Talán az egyik legnagyobb volt.
 
Fábri János:
Óriási barátom, hatalmas versenyző a mái napig. Egy negatív esetet tudnék mondani a magam részéről, Fábri János volt az a versenyző, aki 1990-ben az Európa-bajnokságon, amikor szívinfarktust kaptam, kivitt a mentőhöz. Jancsit ma is csodálom kitartásáért, és kiválóeredményéért.
 
Orosházi Toldi:
1987-ben alakult, és mái napig működünk. A klub története során úgy nemzetközi és hazai versenyen jó eredményeket értünk el illetve érünk el.
Imrebá elmesélné, hogyan alakult a Toldi? Hogyan látja a Toldit 20 év múlva? Kik irányítják a Toldit jelenleg?
Az Orosházi Toldi az Orosházi Ifjúsági Ház klubjából alakult, mivel hogy bedőlt az oldala és így kénytelenek voltunk egy helyiséget keresni, ahol tudtuk ezt a sportot folytatni, és az akkori törvények értelmében nem engedték, hogy magányszemélyek sportklubot alakítsanak, ezért Orosházi Toldi GMK néven működtünk, egész 1991-ig. Ebből voltak gondok, társadalombiztosítás és adó téren, mire rájöttek az akkori vezetők, hogy nem termelő üzem, hanem sport klub. Utána már nem volt annyira rögös az út, még végre 1997-ben sportegyesületté alakultunk, és máig is az a vezetése, mint akkor.
Vezetők: Elnöke: én vagyok Musztafa Imre. Alelnök: Dr. Dancsó József és Dr. Blahó János. Mivel nem nagy létszámú egyesület vagyunk, ezért a vezetés el tudja látni a feladatát.
20 év múlva reméljük, hogy ilyen sikeresek leszünk továbbra is, hiszem két sporttársunk is erőemelő edzői végzettséggel rendelkezik, ezért remélem, hogy ők tovább viszik, ezt a sportágat, de ameddig lehet én segítek nekik. Nem értek azzal a rádiónyilatkozattal egyet, amelyben az egyik sporttárs azt nyilatkozta, hogy nem a legnépszerűbb sport Magyarországon, hisz minden kis faluban van egy kis szoba, vagy terem, ahol ezt a sportot űzik.
 
Engemet ért az az örömteli hír,hogy tájékoztassam az erőemelők nagy családját,hogy VISSZATÉR a versenyzés világába a csehországi Masters Fekvenyomó Európa Bajnokságon! Mi ösztönözte, hogy felkészüljön a versenyre?
A harmadik szívproblémám után, orvosaim tanácsára, elkezdtem mozogni, pl fekvenyomni is, és egyre jobban ment. Szabó Ági unszolására egyre több súllyal próbálkoztam és így már eljutottam odáig, hogy 170 kg-ot tudok nyomni pólóban. A sok bíráskodás után eljutottunk oda, hogy a hóhért akasztják.
 
Soroljon fel pár aktív versenyzőt, akiben hisz, hogy a pályafutásuk alatt előre fogják vinni a hazai erőemelő sportot!
Jelenleg is vannak klasszisversenyzők a sportban, most úgy néz ki, hogy a nők viszik a prímet, általában ez a tendencia egy idő után megváltozik, és a fiúk elérik a hölgyek színvonalát. Sok tehetséges fiatalt látok, egy aggályom viszont van, ez a borzalmas „el anyagiaskodás ”, amelyben ha valaki a hazáját akarja képviselni, saját magának kell megteremteni azokat a részvételi költségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a dobogó felső fokára állhasson.
 
Hogyan képzeli el a Magyar Erőemelő Szövetséget 2020-ban?
Azt még meg kell élni.
 
Megtiszteltetés volt önnel interjút készíteni!
 
(Forrás:www.hunpower.hu)

Balaton Kupa

Balaton Kupa

 

2012. július 14-15. között rendezték meg a XVIII. Balaton Kupát Siófokon. A két napos viadalon képviselték magukat a Toldisok is, bár nem teljes létszámmal.
Az első napon a nők versenyeztek
63 kg-ban Pogány Andi 72,5 kilós nyomásával második, még Schneider Erzsébet 72 kg-ban 90 kilós nyomásával az első helyet szerezte meg.
A második napon a férfiak következtek. 74 kg-ban Zeitler Márton a dobogó második fokára állhatott 165 kilós teljesítményével, még Kovács Norbert ötödik lett 140 kilóval.
Végezetül Kovács Ferenc következett a +120 kilósok mezőnyében, Ferinek 250 kg sikerült, így ő ezüst érmes lett.


Újabb versenyek

 

Újabb vébé és Eb vár erőemelőinkre

 

A pilseni világbajnokságon két ezüstérmet szereztek a toldisok, rövid pihenő után folytatódik a felkészülés a következő versenyekre.

 

 

Röviden már hírt adtunk az orosházi lányok pilseni szerepléséről. Május 21-e és 26-a között a csehországi Pilsen adott otthont az idei felnőtt, junior és ifjúsági fekvenyomó világbajnokságnak. A megmérettetésen több mint harminc ország legjobbjai indultak. Az Orosházi Toldi SE versenyzői közül Imre Daniella az ifjúsági világbajnokság 72 kg-os súlycsoportjának ezüstérmese lett, testsúllyal kapott ki orosz ellenfelétől. Szabó Ágnes szintén vb ezüstérmes lett a felnőttek mezőnyében 182,5 kg-mal.

A napokban már itthon, az edzőteremben kértünk értékelést a két orosházi sportolótól és a Toldi SE elnökétől, Musztafa Imrétől. Szabó Ágnes szerint erős volt a mezőny, az ezüstéremmel elégedett.

 

− +84 kg-ban indultam, elsőre a 172,5 kilogrammot magabiztosan teljesítettem. Másodikra 182,5 kg jött, az is érvényes lett. Ekkor már tudtuk, hogy úgymond befoghatatlan vagyok, a harmadik helyezett nem tud beérni. Harmadik próbálkozásom 190 kg volt, ami egyéni csúcs lett volna, de sajnos nem sikerült. Ezüstérmet szereztem, amivel nagyon elégedett vagyok. Nagyon sokat fektettünk ebbe a versenybe, a mezőny az utóbbi évekhez képest sokkal erősebb volt – hangsúlyozta a vébé ezüstérmes orosházi erőemelő.

Imre Daniella az ifjúságiak közt, a 72 kg-os súlycsoportban lett második, azt mondja, elégedett, de azért lehetett volna jobb is. Testsúllyal kapott ki.
− Az ifjúsági fekvenyomó vébé 72 kg-os súlycsoportjában indultam. 82,5 kg volt a kezdőfogásom, sikerült is, majd 87,5-re mentünk, ez is meglett. Egy orosz lánnyal csatáztam, harmadik fogásra 97,5 kg-ra kértük a súlyt, ami viszont már sajnos nem sikerült, így második lettem. Nehezebb testsúllyal kaptam ki. Összességében lehetett volna jobb is, de elégedett vagyok. A következő verseny az ifjúsági erőemelő vébé lesz Lengyelországbanemelte ki Imre Daniella.

Felemás érzései vannak a világbajnokságot tekintve Musztafa Imrének, a Toldi SE vezetőedzőjének. Megtudtuk, pihenőt kapnak a lányok, majd jönnek az újabb komoly versenyek.
− Több mint 500 versenyző vett részt a pilseni világbajnokságon, felemásan értékelem a teljesítményt: Imre Daniellának nyernie kellett volna, Szabó Ágival elégedett vagyok. Két hét pihenőt kaptak a lányok a vébé után, utána folytatjuk a felkészülést. Augusztus elején Szabó Ági a nyílt fekvenyomó Eb-n indul, Daniella Lengyelországban az ifjúsági és junior erőemelő vébén vesz részt. Október végén lesz Puerto Rico-ban a felnőtt világbajnokság, ott is indulunktette hozzá a vezetőedző.

(Forrás:www.oroscafe.hu)


Fekvenyomó Vb

 

Szabó Ágnes ezüstérmet nyert a világbajnokságon

 

Pilsenben a fekvenyomó világbajnokságon pénteken a nőknél a +84 kg-ban mutatkozott be Szabó Ágnes, az Orosházi Toldi SE junior világbajnok emelője.

Elsőre magabiztosan teljesítette a 172,5 kg-ot az orosházi sportoló, majd második kísérlete is sikeres volt, és 182,5 kg-ot is kinyomtaHarmadikra 190 kg-ot kért Szabó Ágnes, ám ezt nem tudta teljesíteni, így Musztafa Imre edző tanítványa ezüstérmes lett az orosz Zotova mögött, aki 205,5 kg-mal új világcsúcsot állított fel.

 

Ági nyomásai a következő linken nézhető meg /15:40  30:35  45:15/: http://www.ustream.tv/recorded/22839236   


 

Imre Daniella ezüstérmes a pilseni vébén

 

Pilsenben szerdán a fekvenyomó világbajnokságon az ifjúsági lányoknál 72 kg-ban Imre Daniella, az Orosházi Toldi SE versenyzője mutatta be gyakorlatait.

 Elsőre az orosházi lány magabiztosan teljesítette a 82,5 kg-ot majd kinyomta a 87,5 kg-os súlyt is, és fej-fej mellett haladt az orosz Liszenko AnasztáziávalImre Daniella szerette volna megszerezni az aranyérmet ezért harmadik fogásra 97,5 kg-ot kért, amit azonban sem ő, sem orosz vetélytársa nem tudott teljesíteni, így Musztafa Imre tanítványa ezüstérmes lett, miután Liszenko könnyebb testsúllyal mérlegelt.

 

Daniella nyomásai /6:30  18:00  29:00/: http://www.ustream.tv/recorded/22795490

 

(Forrás:www.beol.hu)


Partnereink