Versenyek képekben

Ifi erőemelő vb Szczyrk

 

Nagyszerűen teljesítettek az erőemelő lányok

 

A lengyelországi ifjúsági és junior erőemelő világbajnokságon jól szerepeltek az Orosházi Toldi SE versenyzői, Imre Daniella bronzérmet nyert, az újonc Haklik Dorottya pedig két új országos csúccsal a negyedik helyen végzett.

Musztafa Imre, a Toldi SE elnöke így értékelt: - Olyan szemmel is néztem a vébét, hogy mit hogyan kell csinálni, mivel két év múlva Orosháza rendezi a junior és ifjúsági világbajnokságot. A rendezést közepesre lehet értékelni, akadtak hiányosságok is. A viadalon több mint nyolc száz hivatalos személy vett részt, közülük csaknem hatszázan versenyzők voltak.

 

Az erős mezőnyben két tanítványom kitett magáért, Imre Daniellának felhúzásban az aranyra is volt esélye. Haklik Dorottya száz kg-ot javított egyéni csúcsán, guggolásban és felhúzásban új magyar ifjúsági rekordot ért el.   

- Milyen feladataik vannak még idén?
- Egyedüli magyarként Szabó Ágnes utazik az október végén kezdődő puerto ricói erőemelő világbajnokságra, amely a jövő évi világjátékokra kvalifikál. magam szeretnék kijutni a pilseni fekvenyomó masters Eb-re, ám ez pénz kérdése. Sajnos nagyon nehéz anyagi helyezetben van a klub, várjuk a segítséget.

(Forrás: www.beol.hu.)


 

 

 

Ifi erőemelő vb

 

Ifjúsági, Junior Erőemelő Világbajnokság

 

A lengyelországi Szczyrk adott otthont augusztus 28-a és szeptember 2-a között az Ifjúsági, Junior Erőemelő Világbajnokságnak, melyen az Orosházi Toldi SE sportolói is indultak.

 

Péntek délelőtt 10 órakor kezdődött a nők küzdelme az ifjúságiak 72 kg-osok mezőnyében, ahol Imre Daniella is szerepelt.

Az orosházi sportoló 400 kg-os összteljesítménnyel a bronzérmet szerezte meg az orosz Kristina Novikova és a kanadai Rebecca Chapman mögött.

Daniella 150 kg-os guggolása a fogásnemenkénti díjazásban 3. helyet, 90 kilós fekvenyomása 2. helyet és 160 kg-os felhúzása (új ifjúsági és junior országos csúcs) a 2. helyet jelentette számára.

 

Szombat délelőtt az ifjúsági kategória, +84 súlycsoportjában dobogóra lépő Haklik Dorottyáért izgulhattunk.

Dóri nem régen űzi ezt a sportot, de tehetsége és kiváló eredményei feljogosították a vébé-n való indulásra. A fiatal orosházi lány szépen meg is állta a helyét és bár a dobogós helyezés nem sikerült, csak dicséret illeti. Dóri eredménye: guggolás 152,5 kg (új ifjúsági országos csúcs), fekvenyomás 80 kg, felhúzás 142,5 kg (új ifjúsági országos csúcs). Így összesen 375 kilót sikerült teljesíteni, ezzel a negyedik helyen végzett. Dórinak ez az eredménye, az egyéni csúcsához képest 100 kg-mal több.

 

Daniella érmei


Terni Eb

 

Szabó Ágnes bronzérmes az Eb-n

 

Az olaszországi Terniben a fekvenyomó Európa-bajnokságon pénteken a nőknél a +84 kg-ban mutatkozott be Szabó Ágnes, az Orosházi Toldi SE versenyzője.

 

A súlycsoportban hatan indultak, közülük hárman, a norvég Hugdal Hildeborg, a holland Van de Meulen Brenda és az orosháziak kiválósága nagy csatát vívott az érmes helyezésekért.

Elsőre a sokszoros magyar bajnoknő magabiztosan teljesítette a 175 kg-ot, majd a 182,5 kg-ot is kinyomta. Harmadik fogásra először 190 kg-t kért, de miután látta, hogy norvég vetélytársa 195-tel próbálkozik, így ő is ment erre a súlyra, amelyet azonban nem tudott teljesíteni.

Miután a holland Brenda kinyomta a 185 kg-ot, így Musztafa Imre tanítványa bronzérmes lett. A norvég sportolónő 206 kg-mal új világcsúcsot állított fel, és megnyerte a versenyt.


Berke Lóránd interjúja Musztafa Imrével

 

INTERJÚ SOROZAT AZ ERŐEMELÉS ÚTTÖRŐIVEL
 
Musztafa Imre
 
Interjú Musztafa Imrével. Az erőemelő sport hazai úttörőjének egyike, a nemzetközözi és a hazai bíráskodás meghatározó egyénisége, a nagy sikereket elért Orosházi Toldi alapító tagja és elnöke, a felnőtt erőemelők Szövetségi Kapitánya: Musztafa Imre
Első személyes élményem Musztafa Imrével 1996-ban datálódott, méghozzá a Balaton Kupán. Ez volt az első versenyem ( de ez egy másik történet…),majd be kellet mutatni a ruhákat,nem volt nekem semmim csak egy koszos fáslim,ami vagy ötször körbe érte a csuklómat. Imrebá elkérte, majd azt vettem észre, hogy csak úgy levágta az én „drága” fáslimat, majd visszaadta a szabályos hosszúságú fáslit , azzal a mondattal, hogy : „ Kisfiam ez ERŐEMELÉS!!!!” 
 
Mikor kezdett az erőemeléssel foglalkozni?
1975-ben Orosházán.
 
Milyenek voltak az akkori edzések?
Volt egy újság Fekete Ferenc Sportolj Velünk, és annak az útmutatásai alapján edzettünk.
 
Mikor volt az első versenye?
1976. Mezőtúr.
 
Melyik volt a legemlékezetesebb versenye?
1992. Pozsony. Ott az Európa-bajnokságon második lettem Müller nevezetű német sporttárs mögött és három hónapra kaptam az EPF-től egy levelet, melyben értesítettek, hogy én lettem az Európa-bajnok, mert dopping vizsgálata az első helyezettnek pozitív minta lett az eredménye, és igaz, azóta se kaptam meg az érmet, de az értesítés azóta is megvan. Tehát ezt az Európa-bajnokságot nem nyertem, hanem kaptam.
 
                              /300 kilós guggolás/
 
Meséljen a családjáról?
1976-ban nősültem, három családom van, két fiú, egy lány. Egyik sem sportol.
 
Mi a civil foglalkozása?
Általános vegyészmérnök illetve erőemelő szakedző.
 
Ki volt a példaképe?
Elsősorban Lovász György, Molnár Miklós és aki már azóta nincs köztünk, mert megszüntette a versenyzést, Bíró István.
 
Imre bának van e valamilyen hobbija az erőemelésen kívül?
Nincs
 
Hányszoros magyar bajnok,Világ és Európa-bajnok?
Világbajnokságot egyet nyertem, Európa-bajnokságot egyet kaptam, 21-szeres magyar bajnok (15 erőemelés és 6 fekvenyomás). Az első időszakokban az erőemelés két fogásnemből állt, guggolás és fekvenyomás, majd 1985. óta újra három fogásos lett a sportág, akkor csatlakoztunk a nemzetközi szabályzathoz.
 
              /Musztafa Imre Magyar Bajnok 1991-ben./
 
                /Erőemelő Vb Usti-nad Laben 1998./
 
 
/A közhiedelemmel ellentétben 1967. óta rendeztek Magyar Bajnokságot./
 
Ki volt a legnagyobb ellenfele?
Magyarországon Kis Péter, Mezei Sándor, Kis Sándor, Nick Árpád.
 
Olyan legendák keringenek az erőemelő berkekben,hogy ön volt az első aki megguggolta a 300 kg-ot ? Meséljen róla.
Magyarországon előttem már guggoltak 300 kg-ot Lovász György, Bíró István, de nemzetközi versenyen én voltam az első a magyarok közül.
 
 
   /300 kg-os guggolás 1992. Pozsony/
 
Milyen kitüntetéseket kapott, melyikre a legbüszkébb?
Az Orosháza Város Sportjáért vagyok a legbüszkébb, ezen kívül 2001-ben Monte-Carlo-ban kaptunk „World Sports Awards” díjat, szerencsés helyzetben voltam, mint erőemelő, mert én lehettem az erőnléti edzője egy hatszoros világbajnok BMX-esnek, mivel, hogy az olimpiai sportág, és engem nevezett meg edzőjének, így kerültem ki, az akkori sportminiszteri helyettes államtitkárával. Három napot voltunk Monce-Carloban, de én az erőemelés sikerének is tekintem, mivel én voltam az erőnléti edzője.
 
Mikor elsőnek voltam a Toldiban , egyből felfigyeltem a Musztafa súlytárcsákra. Mi a történetük ezeknek a
súlyoknak?
1990-ben Orosházán rendeztük a Vas Függöny mögötti első Erőemelő Európa-bajnokságot. Mivel, hogy orosházi vagyok, az itteni cég által gyártott súlyzókra ráírták a nevemet is. Én terveztem, kis gumival, akkori időben még nem volt szabvány az eleiko súlyzó. Akkor ez volt az Európa-bajnokság hivatalos súlyzója .
 
Mi a véleménye arról, hogy 2006 után kettészakadt az erőemelő társadalom?
Igazából nincs róla véleményem, mert a magyar sporttörvények értelmében mindenkire kötelező a vizsgálat, ami pedig nem hivatalos verseny, csak baráti összejövetel, ahhoz nem tudok hozzászólni.
 
Ki számit „profi” versenyzőnek Magyarországon?
Először is azok a versenyzők, akik pénzért versenyeznek, de ugyan úgy részt KELL nekik venni dopping vizsgálaton, mint ahogy az amatőröknek. Például Milan, Barcelona labdarúgóit, ugyan úgy vizsgálják, mint az amatőr labdarúgókat, tehát a kötelező dopping vizsgálaton mindenkinek részt kell vennie. Szerintem az nem profi, aki befizet 100 eurót és visszakap belőle 70 eurót, hisz saját magát finanszírozza.
 
Kérdezek pár nevet, és kérem, hogy egyből mondjon néhány gondolatot róluk:
Rónaszéki András:
A Magyar Erőemelő Szövetség alapítója, és jelenlegi elnöke. András, akkor már nem versenyzett, amikor én kezdtem az erőemelést, így versenyzőként nem láttam őt.
 
Lovász György:
Mint a Gyulai Atlas versenyzője több évig volt edzőm és versenyzőtársam, nagyon sokat tanultam tőle és a mai napig is neki köszönhetem, hogy ilyen szinten vagyok edző és voltam versenyző.
Máig is őrzöm leveleit, amelyben edzésprogramot küldött nekem.
 
     Lovász György, Musztafa Imre, Egervári László (Egér)
              Nagy Ferenc (alias Bika) és Kovács János
 
Molnár Miklós:
Sajnos Miklós meghalt, de még ma is egy szenzációs embernek tartom. Többszörös világ és európa-bajnok és nagyon büszke vagyok arra, hogy a sporttársa lehettem a válogatottban. Talán az egyik legnagyobb volt.
 
Fábri János:
Óriási barátom, hatalmas versenyző a mái napig. Egy negatív esetet tudnék mondani a magam részéről, Fábri János volt az a versenyző, aki 1990-ben az Európa-bajnokságon, amikor szívinfarktust kaptam, kivitt a mentőhöz. Jancsit ma is csodálom kitartásáért, és kiválóeredményéért.
 
Orosházi Toldi:
1987-ben alakult, és mái napig működünk. A klub története során úgy nemzetközi és hazai versenyen jó eredményeket értünk el illetve érünk el.
Imrebá elmesélné, hogyan alakult a Toldi? Hogyan látja a Toldit 20 év múlva? Kik irányítják a Toldit jelenleg?
Az Orosházi Toldi az Orosházi Ifjúsági Ház klubjából alakult, mivel hogy bedőlt az oldala és így kénytelenek voltunk egy helyiséget keresni, ahol tudtuk ezt a sportot folytatni, és az akkori törvények értelmében nem engedték, hogy magányszemélyek sportklubot alakítsanak, ezért Orosházi Toldi GMK néven működtünk, egész 1991-ig. Ebből voltak gondok, társadalombiztosítás és adó téren, mire rájöttek az akkori vezetők, hogy nem termelő üzem, hanem sport klub. Utána már nem volt annyira rögös az út, még végre 1997-ben sportegyesületté alakultunk, és máig is az a vezetése, mint akkor.
Vezetők: Elnöke: én vagyok Musztafa Imre. Alelnök: Dr. Dancsó József és Dr. Blahó János. Mivel nem nagy létszámú egyesület vagyunk, ezért a vezetés el tudja látni a feladatát.
20 év múlva reméljük, hogy ilyen sikeresek leszünk továbbra is, hiszem két sporttársunk is erőemelő edzői végzettséggel rendelkezik, ezért remélem, hogy ők tovább viszik, ezt a sportágat, de ameddig lehet én segítek nekik. Nem értek azzal a rádiónyilatkozattal egyet, amelyben az egyik sporttárs azt nyilatkozta, hogy nem a legnépszerűbb sport Magyarországon, hisz minden kis faluban van egy kis szoba, vagy terem, ahol ezt a sportot űzik.
 
Engemet ért az az örömteli hír,hogy tájékoztassam az erőemelők nagy családját,hogy VISSZATÉR a versenyzés világába a csehországi Masters Fekvenyomó Európa Bajnokságon! Mi ösztönözte, hogy felkészüljön a versenyre?
A harmadik szívproblémám után, orvosaim tanácsára, elkezdtem mozogni, pl fekvenyomni is, és egyre jobban ment. Szabó Ági unszolására egyre több súllyal próbálkoztam és így már eljutottam odáig, hogy 170 kg-ot tudok nyomni pólóban. A sok bíráskodás után eljutottunk oda, hogy a hóhért akasztják.
 
Soroljon fel pár aktív versenyzőt, akiben hisz, hogy a pályafutásuk alatt előre fogják vinni a hazai erőemelő sportot!
Jelenleg is vannak klasszisversenyzők a sportban, most úgy néz ki, hogy a nők viszik a prímet, általában ez a tendencia egy idő után megváltozik, és a fiúk elérik a hölgyek színvonalát. Sok tehetséges fiatalt látok, egy aggályom viszont van, ez a borzalmas „el anyagiaskodás ”, amelyben ha valaki a hazáját akarja képviselni, saját magának kell megteremteni azokat a részvételi költségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a dobogó felső fokára állhasson.
 
Hogyan képzeli el a Magyar Erőemelő Szövetséget 2020-ban?
Azt még meg kell élni.
 
Megtiszteltetés volt önnel interjút készíteni!
 
(Forrás:www.hunpower.hu)

Balaton Kupa

Balaton Kupa

 

2012. július 14-15. között rendezték meg a XVIII. Balaton Kupát Siófokon. A két napos viadalon képviselték magukat a Toldisok is, bár nem teljes létszámmal.
Az első napon a nők versenyeztek
63 kg-ban Pogány Andi 72,5 kilós nyomásával második, még Schneider Erzsébet 72 kg-ban 90 kilós nyomásával az első helyet szerezte meg.
A második napon a férfiak következtek. 74 kg-ban Zeitler Márton a dobogó második fokára állhatott 165 kilós teljesítményével, még Kovács Norbert ötödik lett 140 kilóval.
Végezetül Kovács Ferenc következett a +120 kilósok mezőnyében, Ferinek 250 kg sikerült, így ő ezüst érmes lett.


Partnereink