Versenyek képekben

Cseh Zita, Fehér J. István és Flór László örökös vándordíjasa

Az ősök erejéből merítve építjük Orosházát A városalapítási ünnepségen átadták a díszpolgári kitüntetést, az Orosháza Városért díjakat és a sport elismeréseket.

Rendhagyó módon, az evangélikus templomban rendezték a városalapítási ünnepséget Orosháza újraalapításának 267. évfordulója alkalmából. A műsort a Táncsics Mihály gimnázium énekkara kezdte Pörneki Attila vezényletével, amit Dr. Dancsó József polgármester ünnepi beszéde követett.

Dr. Dancsó József: - Mi, Orosháziak is fel tudnánk sorolni azt a hét illatot, amely „orosházi boldogságunk” forrása. Talán sokan eljátszottak már ezzel a gondolattal most én is ezt teszem: a házak kerítésén kihajló orgonabokrok illatával, a frissen nyírt fű zöld leheletével, a learatott búzaföldek porral átitatott tarlóvirág illatával, a fémforgácsok tüzes, maró érdességével, a tantermek krétaporos, gyermekillatú levegőjével, vagy a gyopárosi gyógyvíz barna szagával. Talán azok az elődeink is ezt tették, akik 267 évvel ezelőtt ide érkeztek. Beleszagoltak az orosházi puszta levegőjébe és többé nem tudtak elszakadni tőle” – mondta. Úgy fogalmazott, hogy az evangélikus hitüket féltő családok nem is ide akartak jönni, de megragadta őket ez a táj. - Persze lehet, hogy az a terebélyes és életerős, a pusztából messze kilátszó, a természet viharaival dacoló vadkörtefa ragadta meg őket, amely valahol a Kishegyi szőlők táján álhatott, s melyről Veres József azt jegyezte fel, hogy 1849-ben vágták ki s a belőle készült tőkén fegyvert kovácsoltak.”

 

Orosháza mindig is befogadó volt

A polgármester kiemelte, hogy az újjátelepült Orosháza erősségét befogadóképessége, az idegenek elfogadása, a konzervatív értékekhez való ragaszkodás, de az együttérzés és az elesettekkel való szolidaritás is jellemezte. Ezek az értékek adták az alapot a megtelepedéshez és ezen értékek alapján fogadták maguk közé a német iparosokat és a szlovák kőműveseket, majd 1990 után a külhoni magyaroknak is otthont adott ez a város. Hozzátette, hogy manapság ez a befogadó készség nem mindenkire jellemző. - Szeretném egyértelművé és világossá tenni: büszkék vagyunk elődeinkre, büszkék vagyunk az általuk megteremtett értékekre, de azokat is igazi orosházinak tartjuk, akik később kerültek városunkba. Nem vagyunk olyan gazdagok sem szellemileg, sem anyagilag, hogy bárkinek az erényeit ne fogadnánk szívesen. Arra bíztatok mindent és mindenkit, legyen az személy vagy intézmény, hogy váljon minél gyorsabban orosházivá, mert az a mi városunkat gazdagítja. A polgármester beszédében rávilágított, hogy a mostani vezetőknek nincs egyszerű feladatuk, hiszen a gazdasági helyzet miatt sok nehézséggel kell szembenézniük. Kiemelte, a város fejlesztése nem állhat le, melyhez településalapító őseink erejéből is meríteni szükséges. - Nemes hagyománya városunknak az, hogy a születésnapján elismeréssel ajándékozza meg azon embereket, akik sokat tettek, tesznek ezért a közösségért. Így lészen ez ma is. Azok a hölgyek és urak, akik ma átvehetik az elismeréseiket jeles emberei ennek a városnak. Van, aki innen indult s egész máshová jutott, s van, aki máshonnan jött, de közöttünk él. A közös bennük mégis az, hogy olyat alkottak már eddig is munkájuk, közéleti szerepvállalásuk kapcsán, amely valamennyi orosházi lakos elismerését kivívta.  A város első embere beszéde végén emlékeztetett, hogy ebben az évben a város születésnapja egybeesik a húsvéttal, a feltámadás ünnepével és reményét fejezte ki, hogy ez a nap Orosháza feltámadását is jelenti.

 

Dr. Dancsó József és Cseh Zita

 

(Oroscafé 2011.04.24.)

 


Edzésben az erőemelők

Megkezdték a felkészülést az Orosházi Toldi SE versenyzői, komoly megmérettetések várnak idén is a fiatalokra.

Február első hetében indult el a felkészülés az orosházi erőemelőknél. Musztafa Imre elnököt kérdeztük a részletekről és az idei tervekről.

- Egyelőre még lazább edzések vannak, két hét múlva indul a keményebb felkészülés. Szerencsére minden rendben van a csapat háza táján. Márciusban végig edzések lesznek, majd április 2-3-án kezdődik a versenyszezon a felnőtt magyar bajnoksággal Tabon. Májusban lesz egy versenyünk Plzenben, a felnőtt erőemelő Európa-bajnokság, és még ugyanebben a hónapban, Ausztriában rendezik az ifjúsági-, junior-, felnőtt fekvenyomó világbajnokságot. Két hétre rá megyünk Angliába, az ifjúsági és junior erőemelő Eb-re, majd júliusban lesz egy hónapunk, és augusztusban irány Kanada az ifjúsági-, junior-, felnőtt erőemelő világbajnokságra. Utána következik a nemzetközi Gyopáros-kupa, majd a felnőtt erőemelő világbajnoksággal fejezzük be novemberben Plzenben. Örömmel mondhatom, hogy a csapat együtt maradt, nem hoztunk senkit, bár volt jelentkező, de nyerő csapaton nem változtatunk – mondta Musztafa Imre.     (Oroscafé 2011.02.10)


Békés megye év sportolói

 

Békés megye év sportolói

 

A Békés Megyei Hírlap a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal csaknem hetven, újságírókból, sportvezetőkből és sportáttámogatókból álló grémiumot kért fel arra, hogy válasszák meg Békés megyében az év sportolóját, csapatát és edzőjét a 2010. évi teljesítmények alapján.

Az Orosházi Toldi SE több kiválósága is szavazatot kapott a következő kategóriák alapján:

Legeredményesebb  női sportoló:  Szabó Ágnes és Kovács Vivien

Legeredményesebb férfi sportoló: Kovács Ferenc

Legeredményesebb utánpótláskorú sportoló: Cseh Zita

Legeredményesebb edző: Musztafa Imre

A legeredményesebb női kategóriában a szavazatok alapján Szabó Ágnes harmadik lett.

Az ünnepélyes díjkiosztó ünnepséget 2011. február 7-én tartották a békéscsabai Jókai Színház Vigadótermében.  Az ünnepségen Musztafa Imre és Szabó Ágnes vett részt.

 

Musztafa Imre és Szabó Ágnes

 


Világranglista

A Nemzetközi Erőemelő Szövetség közzétette a 2010-es fekvenyomó és erőemelő világranglistát.

Az elmúlt években rendszeresen beszámoltunk az Orosházi Toldi SE erőemelőinek sikereiről. Most a frissen kiadott IPF világranglistán ismét örömmel fedezhettük fel a jól ismert orosházi neveket.

A Nemzetközi Erőemelő Szövetség (IPF) a napokban tette közzé a 2010-es fekvenyomó és erőemelő világranglistát. A mieink közül Szabó Ágnes foglalja el a legelőkelőbb helyet. Fekvenyomásban elért 150kg-os teljesítményével a 6. a listán. Ugyancsak fekvenyomásban, a hölgyek között, Kovács Vivien a 20., míg a férfiaknál Kovács Ferenc 282,5 kg-mal a 15. pozíciót foglalja el.

Erőemelésben Szabó Ágnes, a 90kg-osok mezőnyében, 485 kg-os, három fogásos (guggolás, fekvenyomás, felhúzás) teljesítményével 9., Kovács Vivien 467,5 kilóval a 15. helyen található. (A fenti eredmények értékeléséhez és helyén kezeléséhez még egy adat: a mi versenyzőink junior korúak, az IPF világranglistája pedig felnőtt rangsor.)

További jó hír a Toldi háza tájáról, hogy a Magyar Erőemelő Szövetség kihirdette a 2013-as londoni világjátékokon indítani kívánt versenyzőinek névsorát. A rövidke lista mindössze három nevet tartalmaz. Londonban Szabó Ágnes, Cseh Zita, Kovács Ferenc – mindhárman az Orosházi Toldi SE versenyzői – képviselhetik Magyarországot.

 


Pályázat

2011 január 6. Orosháza Város önkormányzata és az Orosházi Toldi S.E megállapodott a 2014 évi Ifjúsági és Junior Erőemelő Világbajnokság rendezéséről ! Dr Dancsó József polgármester és Musztafa Imre a Toldi S.E elnöke megállapodtak abban, hogy 2011 Március 15. ig felveszik a kapcsolatot a Magyar Erőemelő Szövetséggel és közösen megpályázzák a V.B rendezési jogát ! Továbbiakban a pályázatért Zalai Mihály alpolgármester és Musztafa Imre közösen felelősek ! Város egy bemutatkozó csomagot készít, melyben bemutatja magát a várost, verseny helyszínt, szállás lehetőségeket. Még egy megállapodás született, melyben a nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó Gyopáros Kupa fekvenyomó versenyt az I.P.F fennhatósága alá kívánjak helyezni ! Reményeink szerint így hosszú távra sikerül városunkat a nemzetközi érdeklődés központjává tenni.
 

 


More Articles...

Partnereink